Det hypade chokladbollereceptet, med all rätt!
Några tankar och tips innan receptet.
Chokladbollar har väl alltid varit känt för att vara ett klassiskt förälder/barn recept som man sådär idylliskt kan rulla utan att behöva skura köket efteråt.
Just detta är det ej. Gry (1,5 år) var med på första delen sen "plågade" jag henne med att få titta på paddan andra delen mest för mitt eget psyke men även för att bibehålla hennes barndomsminnen med bakning som lyckliga.
Hemma hos oss har vi delade åsikter om hur en äkta chokladboll ser ut så alla våra är alltid rullade hälften i pärlsocker och hälften i kokos. Om ni inte bryr er märkvärdigt om vilket hade jag valt att rulla alla i kokos då det var betydligt lättare och lämnade finare resultat att bjuda på.
Någon mat eller bak bloggerska blir jag dock aldrig för dom är ju inte sådär krämigt vita på toppen utan där är choklad lite överallt, precis som det ska vara om du inte är proffs haha.
Jag avstår från att skriva hur många bollar du får, säger sig själv att det beror på hur stora du rullar. Enligt detta recept skulle jag haft 40 glada chokladbollar nu eftersom jag dubblade det men har ungefär hälften och så jäkla mycket smet åt jag inte.
Så. Receptet!
(Jag dubblade det direkt vilket jag är ytterst nöjd med nu i efterhand då resultatet blev himmelskt och hade vara slut efter halva farmen-avsnittet ikväll om jag bara kört enkelt recept.)
Ingredienser:
3,5 dl havregryn
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25 gram ljus choklad (smält)
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Kokos eller pärlsocker
100 gram smält ljus choklad
1-2 tsk matlagningsolja

Gör såhär:
Mixa havregrynen till smulor.
Vispa ihop smör och florsocker fluffigt och tillsätt sedan kaffe, kakao ,vaniljsocker och havregrynen.
Vispa till en fin smet. Häll sedan i den smälta chokladen och vispa igen, se till så allt blir ordentligt blandat.
Ställ in i kylskåpet ca 30 minuter så det stelnar något.
Rulla sen jämnstora bollar och lägg på ett fat. Sätt in i kylen medans du gör garneringen.
Smält ner chokladen och rör i oljan. Förbered rikligt med kokos eller pärlsocker på en tallrik brevid. Doppa chokladbollen i chokladen och rulla sen på tallriken. Låt stelna i kyl innan servering.

Skyll inte på mig om du rullar runder på beachen i sommar, receptet görs på egen risk , jag har en bulle i ugnen att skylla mina extrakilon på 😉